r12

 Sevgili Yılmaz Tatlıses seni sevgiyle saygıyla rahmetle anıyoruz!

 

Halit ÇelikoğluHalit Çelikoğlu (Nisan 1934 /29 Ağu 2012 )

Nisan 1934 tarihinde Adapazarı’na bağlı Yukarıdere köyünde dünyaya geldi.Evli ve 4 çocuk babası.İlkokulu doğduğu köyde bitirdi.İlkokuldayken teftişe gelen ilköğretim müfettişi, öğrencilerden birer tabiat şiiri yazmalarını istedi.Tabi ki öğrencilerin yazdığı şiirler içerisinde en beğenilen şiir Halit Çelikoğlu’nun oldu ve yazdığı şiir Adapazarı’nda bir çocuk dergisinde yayınlandı.İlkokulu bitirdikten sonra, 4 yıllık Arifiye Köy Enstitüsüne devam ederken 1954 yılında babasının vefatıyla öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.Askerliğini Urfa 116. jandarma Er Eğt. Alayı’nda bölük yazıcısı olarak yapmaktayken bir tepenin üzerindeki kayalıklarda şiir yazmaya başladı.Şiirlerini okuyan bir asker arkadaşı ‘’gel sana bir şiir kitabı çıkaralım’’ dedi.Asker arkadaşının da yardımıyla kitabın basım izni için Talim ve Terbiye Kurulu’na yazı yazdılar.Bir süre sonra bağlı bulunduğu tabur komutanlığına, Talim ve Terbiye Kurulu’ndan kitabın basım izninin verildiğine dair bir resmi yazı geldi.Yazılı izni gören Tabur komutanı, bölük komutanını çağırarak ‘’Halit Çelikoğlu askerlik mi yapıyor yoksa şiir mi yazıyor ! derhal eğitime alın bu askeri , şiir kitabını da terhis olduktan sonra kendisine teslim edin’’ diye emir verdi.

Terhis olduktan sonra şiir kitabını da yanına alarak Düzce Sümerbank mağazasında çalışmaya başladı.Şiir kitabının basılması için, bir arkadaşıyla Ankara’ya gönderdi.Arkadaşı kitaba ‘’Sevgimin Damlacıkları’’ adını vererek piyasaya çıkmasını sağladı.Ancak şiir kitabı beklediği ilgiyi görmedi.

Ardından adliyenin açtığı sınavı kazanarak zabıt katibi olarak yeni görevine başladı.Bir süre sonra başkatip oldu.Şiir yazmaya devam ederken Ankara ve çevresindeki şairleri Düzce’ye davet ederek bir ‘’Sanat Gecesi’’ düzenledi.

1970 yılında İstanbul Sultanahmet adliyesine tayin isteyerek emekli olana kadar burada çalıştı.1972 yılında İ.Behlül Pektaş ile Unkapanı’nda dolaşırken, Nazmi Yükselen tarafından Elif Plak’ın sahibi-yapımcı Kerem Güney ile tanıştı.45’likler dönemiydi.’’Teselli Arıyorum ve Adımı Kalbime Yaz’’ adlı 2 eser ile müzik piyasasına giriş yaptı.Sanatçı Nuran Yakar ‘’Teselli Arıyorum’’ eserini yorumladı ama şarkı beklenen ilgiyi bulamadı.Ardından Adnan Şenses yorumuyla piyasaya çıkan ‘’Adımı Kalbine Yaz’’ 45’liği öyle bir patladı ki, 3 kaset fabrikası gelen talepleri karşılamakta zorlanıyordu.Elif Plak’tan toplam 35 eseri 45’lik halinde piyasaya çıktı.

Devran Plak’tan Gönül Akkor yorumuyla ‘’Öyle Yaktın Ki Beni (Müzik: Cavit Deringöl)’’ ve ‘’Benim Şikayetim Aşktandır Aşktan (Müzik: Rıfat Şanlıel)’’ adlı 45’Liği çıktı.

Elenor Plak’tan Zeki Müren yorumuyla çıkan ‘’Hayat Sen Ne Çabuk Harcadın Beni’’ adlı eseri dilden dile dolanmaya başladı.

1982 yılında Günaydın gazetesi’nin düzenlediği şiir yarışmasında ‘’Bir Sevgi İstiyorum’’ adlı eseri birinci oldu.Bestesi Nejdet Tokatlıoğlu’na ait olan bu eseri Muazzez Abacı, Samime Sayan ve ardından Kamuran Akkor yorumladı.Şarkı hit olunca birçok bestekarın dikkati Halit Çelikoğlu üzerinde yoğunlaştı.Yusuf Nalkesen, Mustafa Sayan, Yılmaz Tatlıses,Cavit Deringöl, Nejdet Tokatlıoğlu, Teoman Alpay, Suat Sayın, Arif Sami Toker gibi bestekarlarla çalışmalarına başladı.

Eserlerini yorumlayan sanatçılar arasında; Adnan Şenses, Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, Bergen, Kibariye, Zeki Müren, Bülent Ersoy, Faruk Tınaz, Metin Milli, Hülya Sözer ;

Yorum yapmaya iznin yok!