r12

 Sevgili Yılmaz Tatlıses seni sevgiyle saygıyla rahmetle anıyoruz!

 

Ahmet yamacıAhmet Yamacı, 1926 yılında Burdur'un Tefenni ilçesinde doğdu. Bölgenin en iyi müzisyenlerin den biri olarak biline ve 3 yaşındayken kayıp ettiği babası, yörede çil Mehmet adıyla anılırdı. Anası ise kasap Halil'in kızı Fatma’dır, Yamacı, müzikle adeta bütünleşmiş bir ailenin 5 çocuğundan en küçüğüdür. Babasının ölümünden sonra ondan hatıra kalan bir bağlama ile  5-6 yaşlarında halk müziği çalışmalarına başladı. İyi bağlama çalan amcasının yardımlarıyla bağlama çalmayı ilerletti. İlkokulu Tefenni'de bitirdikten sonra 1939 Ankara Kırıkkale gedikli sanat okuluna girdi. Fakat bazı ailevi nedenlerden dolayı okuldan ayrıldı ve 1940 yılında sınavla gönen köy Enstitüsü’ne (ilk öğretmen okuluna) öğrenci olarak girdi. Burada öğrencilik yıllarında mandolin, keman akordeon, ağız mızıkası çalmasını öğrendi, aynı yıllarda  halk oyunlarımızı oynamak ve başkalarına öğretmekten büyük zevk duyardı.

Ahmet yamacı, 1944 yılında Ankara radyosunda açılan bir sınavı kazanarak halk müziği dalında ilk memur saz sanatçısı olarak göreve başladı, Ankara devlet konservatuarı öğretmenlerinden saadet İkesus ve Nurullah taşkırandan dersler aldı.

1946 yılında vatani görevini yapmak üzere askere alındı. Askerde saksafon çalmasını öğrendi ve notasını daha da  ilerletti, askerliğini bitirdikten sonra  tekrar radyodaki görevine döndü.

 Ankara’nın merkez ilçelerinde halk evlerinde 1948 ­arasında birçok bağlama sanatçısı ve Ankara Atatürk lisesinde 4 yıl öğretmenlik yaptı.

Birçok halk müziği sanatçısının yetişmesinde büyük emeği geçen Muzaffer Sarısözen'den çok yararlandı ve kısa zamanda onun sağ kolu durumuna geldi İstanbul’da  yayınlanan bir dergide Muzafer Sarısözen’in asistanı Ahmet Yamacı İstanbul Radyosunda kurulan Yurttan Sesler Topluluğunun başına şef olarak tayin edildi diye sitayişle bahsetmişti. Yamacı, 1954 yılında İstanbul radyosunda kurulan Yurttan Sesler Topluluğuna şef olarak atandı.

1955 yılında Behçet Kemal Çağlar ile birlikte hazırladıkları Güzel vatanımızdan adlı program bir hayli ilgi gördü. Ahmet Yamacı, İstanbul Radyosundaki görevlerinin dışında, Aksaray  musiki cemiyeti Çağaloğlu’ndaki açılan özel konservatuar, Beşiktaş Barbaros ilkokulu ve halk evinde halk müziği sevenlere solfej, nota, saz ve ses dersleri verdi. Buralardan yetişen binlerce öğrencilerden bazıları radyo ve sahnelerde sanatlarını icra etmektedirler.

Yamacı, Ankara radyosunda iken bir eğlence programında şelpe tabir edilen (tezenesiz) bağlama ve curayı çaldığı zaman seyirciler tarafından dakikalarca alkışlanmıştı. Türk folkloruyla ilgili birçok sayıda yazısı yayınlandı. Bu yazıları daha çok burdur il yıllıkları Türk folklor araştırmaları dergisi ve ekspres gazetelerinde yayınlandı.

Çalışmalarından birisi de film müzikleridir. 1964 yılında Berlin'de yapılan dünya film festivalinde birincilik kazanan Türk filmi «susuz yaz»ın müziğini Ahmet Yamacı yaptı.

Yurdumuzun 60 ilini ve ilçelerini gezerek buralardan 500 den fazla türkü ve 150 kadar da oyun havası derledi. Derlemelerinin çoğunu anında notaya aldı. Türkü ve oyun havalarının birçoğu TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği ve Oyunları repertuar kurulunca  kabul edilerek yayınlandı halk müziği ve oyunlarımıza uzun yıllar hizmet veren Ahmet Yamacı, bu süre içerisinde halk müziği ve oyunları yarışmalarında jüri üyesi olarak görev yaptı TRT.'de çalıştığı yıllarda Müzik Dairesi Türk Halk Müziği repertuar ve denetleme kurulu üyeliği, TRT'de yetiştirilmek ve yetişmiş olarak alınan halk müziği ses sanatçılarının sınavlarında jüri üyesi olarak görev aldı.

1980 yılında TRT İstanbul radyosu Türk Halk Müziği ve Oyunları Şube müdürlüğüne asaleten atanan Ahmet Yamacı, 1982 yılında aynı görevde iken kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Halk müziği ve oyunlarımıza uzun yıllar hizmet verip, bağlama'nın sevilmesinde, tanıtılmasında, birçok sanatçının yetişmesinde emeği geçti.

23.03.1987 yılında yaşama veda etti.

Yorum yapmaya iznin yok!