r12

 Sevgili Yılmaz Tatlıses seni sevgiyle saygıyla rahmetle anıyoruz!

 

Suat sayınSuat Sayın, (1932 / 7 Aralık 2006)

Suat Sayın, 1932 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. 7 Aralık 2006 tarihinde vefat etti. Müziğe 12 yaşında ud çalarak başladı. 1952 yılında Ankara radyosunda udi olarak göreve başladı. İlk bestesi olan "Gözlerimin yaşını silemiyorum" şarkısını 1958 yılında yaptı. 1960 yılında radyodan ayrılarak ilk plağı olan “Postacı“ şarkısını seslendirdi. İlk sahne çalışmasını 1967 yılında Ankara Lunapark Gazinosu'unda yaptı.

1970 yıllarının gençleri aşklarını Suat Sayın'ın; “Kollarında Öleyim, İçiyorum Bu gece, Parayla Saadet Olmaz, Zalimin Zulmü, Sevemez Kimse Seni, Gündüzüm Seninle, Yalan Gözlerin” gibi şarkılarıyla anlattılar...

Son bir albüm daha yapmıştı. Klip çekimi için hazırlık yapıyordu. Kendi albümünün hazırlıklarını sürdürürken bir taraftan da öğrencisi Sadegül'ü yetiştiriyor ona “Son eserim” diyordu. Sadegül'ün albümünde birlikte düet yapmışlardı ve unutulmaz bestelerinden birisi olan “Yolcu ve Arabacı”yı yeni yorumuyla seslendirmişti.

Ne kendisine ait son albümü ne de Sadegül'ün albümünün çıktığını görmeye ne yazık ki ömrü vefa etmedi. Amansız hastalık iki ay içerisinde O'nu sevenlerinden kopardı. Tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hematoloji Servisi'nde dün hayatını kaybeden müzisyen Suat Sayın için Şişli Camii'nde ikindi vakti tören düzenlendi.

Sayın'ın cenazesi, ikindi vakti burada kılınan namazın ardından götürüldüğü Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi. Törene, Sayın'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda sanatçı da katıldı. Törene katılan sanatçılardan Orhan Gencebay, “Hepimizin örnek aldığı bir isim ve çok güçlü bir müzisyendi. Kardeş gibi dostluğumuz vardı” dedi.

Muazzez Ersoy, “Çok değerli bir üstat, çok değerli bir müzisyen, çok önemli bir kayıp. O ölmedi, ölmeyecek. Hepimizin gönüllerinde yeri var. Şarkılarıyla, eserleriyle yaşayacak. Yeri doldurulmayacak bir insan” diye konuştu.

Adnan Şenses “Dostlarının ve sanatçı arkadaşların başı sağ olsun. Ben Suat Sayın'ın şarkılarıyla meşhur oldum. 47 yıl okudum. Şarkılarıyla, besteleriyle yaşayacak. Burada birçok ünlü arkadaşımızın olması lazımdı. Gönül isterdi ki, bütün arkadaşlarımız burada olsun. Biz sanatçılar vefasızız” dedi.

Bestelerinde daha Arap Müziği etkisinde kalan Suat Sayın, tema olarak aşk üzerine çalışmıştır. Çok sesli ve dış kaynaklı müziğin öncülüğünü yapmasından dolayı, müzik otoriterleri eserlerini arabesk olarak değerlendirmişler ve bu sebeple eserleri TRT kurulundan geçmemiştir.

Zira eserleri incelendiğinde makam ve usul bakımından çok ince motiflerle işlendiğini görmek mümkündür. Şarkılarının çoğunu musikimizin çok kıymetli icracıları plak ve albüm yapmakta tercih ettikleri görülür.

Bazen bir tavernada dans müziği olarak, bazen de şarkılarını Türk Sanat Müziği repertuarlarında bulmak mümkündür. Zengin bir arşive sahip Suat Sayın'ın Türk Müziğindeki yerini inkâr etmek mümkün değildir.

Okunma 3115 defa Son Düzenlenme Pazar, 01 Şubat 2015 12:15

Suat Sayın'ın hayatı ve eserleri - 5.0 üzerinden 5 aldı. 3 oylama yapıldı.

Öğeyi Oyla1 2 3 4 5 (3 oy)

Kategori Bestekârlarımız

Etiketler Suat Sayın

Bu etikete ait diğer sayfalar:

Artık sevmeyeceğim

Bu gece ben çok mes'udum

Akşam olur gizli gizli ağlarım

Kalbimde gizli bir sevgi mi arar

Yollar uzak gelemedim

Sevemez kimse seni

Sakın bir söz söyleme

Gündüzüm seninle gecem seninle

Bu akşam yine dertlerimle baş başa kaldım

Artık seni sevemem

Anladım ki daha dolmamış çilem

Yorum yapmaya iznin yok!